Vretenové kosačky

Vretenová kosačka steblá trávnika pekne odstriháva, ako nožnice. Rezné rany sú hladké a čisté. Po kosení s vretenom, trávnik rýchlejšie regeneruje, nevyčerpáva sa výtokom trávových štiav, rýchlejšie zahusťuje a vypĺňa prázdne miesta.

14

Pozrite si videoukážku kosenia trávnika s rotačnou a vretenovou kosačkou.

Na videu ste tiež mohli vidieť nastavenie noža vretenovej kosačky. Kúskom papiera sa vyskúša správne nastavenie kosiaceho zariadenia. Tak ako nožnice strihajú papier, podobne dokáže prestrihnúť papier aj nôž vretenovej kosačky.

1

Vretenové kosačky od slovenského výrobcu JAMP. Modelová rada kosačiek EDWARD 430 a EDWARD 510.

7

8

9

Nastavovanie remeňa pojazdu a žacieho vretena. Krútiaci moment od motora je prenášaný na pracovnú časť stroja cez remene a kladky. Výhodou tohto technického riešenia je ochrana motora a pracovnej časti pred zablokovaním. Nábeh kosenia a pojazdu je šetrnejší pre obsluhu aj motor.

19

Vymeniteľný kazetový systém na vretenovej kosačke ALLETT a JAMP robia z kosačky viacúčelový stroj. Na obrázku je vyčesávacia kazeta. Dokáže z trávnika vyhrabať zvyšky trávnika, popadané listy, drobné konáriky, alebo kamienky. Naviac atraktívne pásy v trávniku zostávajú aj pri tomto úkone.

22

34

36

38

42

44

 

Rotačná kosačka pri kosení poškodzuje konce trávy – sú rozstrapkané a zdeformované.rotacne_kosacky

Vretenová kosačka steblá trávnika pekne odstriháva, ako nožnice. Rezné rany sú hladké a čisté. Po kosení s vretenovou kosačkou trávnik rýchlejšie regeneruje a nevyčerpáva sa výtokom trávových štiav, rýchlejšie zahusťuje a vypĺňa prázdne miesta.vretenove_kosacky

 

 

Prvé kosenie trávnika po výseve musí byť veľmi šetrné. Korienky klíčiacich tráv sú ešte veľmi jemné. Vretenová kosačka je ideálne riešenie na prvé – panenské kosenie trávnika. Navyše valce kosačky hutnia pôdu a vtláčajú mladé, povytiahnuté korienky trávy späť do pôdy.

48

Valcovanie trávnika. Každá gazdinka pri pečení medovníkov najskôr vyrovná cesto vaľkaním. Podobne aj valce vretenovej kosačky vyrovnávajú povrch trávnika do dokonalejšieho stavu. Atraktívne pásy zostávajú v trávniku po každom kosení, robia to valce vretenovej kosačky.

50

Rotačná kosačka pri kosení, poškodzuje konce trávy – sú rozstrapkané a zdeformované. Vretenová kosačka steblá trávnika pekne odstriháva, ako nožnice. Rezné rany sú hladké a čisté. Po kosení s vretenom, trávnik rýchlejšie regeneruje, nevyčerpáva sa výtokom trávových štiav, rýchlejšie zahusťuje a vypĺňa prázdne miesta.

DSCF3856